HTML

Angol játszócsoport - otthoni nyelvtanulás

Édesanyaként biztosan tudod, hogy játszva tanulnak a gyerekek. Tudod, hogy tehetnéd könnyebbé a második (harmadik ...) nyelv elsajátítását, ahelyett, hogy a suliban magántanárra kelljen költeni? Otthon is megoldhatod könnyen, hogy gyermeked megismerkedjen az angol nyelvvel, énekeken, mondókákon, egyszerű szituációkon keresztül. 3 és 1 éves fiaimnak és barátaiknak angol játszócsoportot kezdtem tartani (csapatunk = 8 édesanya és a gyerkőcök) rendszeres rendszertelenséggel, ezek anyagát teszem közzé, hogy mások is kedvet kapjanak a kétnyelvű neveléshez. Ezen kívül alapvetően természetes egészségmegőrzéssel foglalkozom!

Ki írja a blogot?

Legújabb bejegyzések

Korábbi bejegyzések

Nevelj több nyelven! - baba-mama klub előadás

2009.06.16. 21:34 V. Kriszta

Hétfőn abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy a szoptatás-felkészítő baba-mama klubban tarthattam előadást Kecskeméten a többnyelvű nevelésről. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani Bán Annamarinak, a www.ketnyelvugyerek.hu oldal szerzőjének, akinek mindazt a háttértudást, tapasztalatokat, ötleteket, módszereket köszönhetem, amelyekkel szeretnék minél több anyukát megismertetni.

Biztosan Te is gondolkodtál már, hogyan add át idegen nyelvi tudásod gyermekednek vagy tedd könnyebbé számára a nyelvtanulást, mint ahogy Neked megadatott. Lehet, hogy keresed a megoldást, ahogy én is tettem, és remélem,  hamarosan teljesen világos lesz számodra, hogy a kulcs Te magad vagy, mint szülő.

Ugye, magyarul is megtanult Tőled gyermeked? És persze folyamatosan tanul. Emlékezz vissza, hogyan segítetted ebben. Már a pocakodban is beszéltél hozzá, pedig nem tudtad, hallja-e. Aztán ahogy megszületett, folyamatosan kommunikáltál gyermekeddel, holott nem válaszolt vissza, nem ismételte szavaidat, nem fordítottad le, mit akarsz. A beléd vetett bizalmával itta szavaid, és egyszer csak kimondta az első szót, majd szóösszetételeket, nyelvtani hibákkal, aztán anélkül. Mindezt úgy, hogy szeretettel, törődéssel voltál/vagy iránta. A gyerekeknek az idegen nyelv csak egyetlen a sok dolog közül, amelyet megtanulnak. A kulcs a szeretet, a játékosság, a gyermekeddel töltött minőségi idő. Szó sem lehet kényszerről! A világ több mint kétharmada többnyelvű, ugye, nem gondolod, hogy ők mind beszédhibásak, személyiségzavarosak, stb., amivel néhányan próbálnak riogatni? A beszédben, mozgásban, személyiségben, stb. fellelhető hibákért a legtöbb esetben a szeretetlenség , a szülés körülményei, stb. okolható, nem pedig az, ha az édesanya vagy édesapa más nyelvvel is megismerteti gyermekét. Hallgass a szívedre, légy természetes, használd az eszközöket, a rendszert, és meglátod, ajándékot adsz manódnak. Olvasd el a többnyelvűségről szóló kutatási anyagot, és jó szívvel ajánlom, hogy szerezd be Annamari könyvét a kétnyelvű nevelésről, mert olyan tudást, segítséget, szószedeteket, stb. ad, amely óriási segítség!

Annamari blogjában számtalan bejegyzést olvashatsz a tévhitekről,  érdemes az oldalon böngészni, tájékozódni. Ha pedig feliratkozol, le is töltheted az ezekről szóló e-bookot, részt vehetsz ingyenes email tanfolyamon, érdemes!

Az előadásról készült összefoglaló videót itt nézheted meg, ha nem voltál ott vagy újra meghallgatnád. Betettem egy rövid bemutatkozást is azok kedvéért, akik élőben nem hallották. Ha úgy érzed, megosztanád gondolataidat, kétségeidet, tapasztalataidat, kérlek, tedd meg!

1 komment

Címkék: előadás tévhitek rendhagyó többnyelvűség kétnyelvűgyerek.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://angoljatszocsoport.blog.hu/api/trackback/id/tr751189727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csor 2010.10.26. 20:31:08

Szia Kriszta!
Először is hadd gratuláljak az oldaladhoz! Nagyon jól összeállított óravázlataid vannak.
Mivel látom, hogy már rég volt az utolsó bejegyzés, érdekelne, hogyan alakult a játszócsoport története illetve hogyan haladsz a gyerekeiddel?
Nekem is két gyermekem van, és nálunk is a fiatalabb (17 hónapos) Gellért.
Én is valami hasonlón töröm a fejem, ezért minden típusú ötlet vagy tanács érdekelne.
Mindjárt meg is kérdezném, nem tudod-e, hol lehetne beszerezni a Super Simple Songs cd-ket?
Addig is minden jót!
süti beállítások módosítása